Pasteurella, pasteurellos

 

Pasteurella multocida är en vanlig bakterie hos kaniner. Det finns olika stammar av bakterien hos både djur och människor, men det är inte alla stammar som orsakar sjukdom. Den förekommer oftast i övre luftvägarna på däggdjur. Mängden bakterier ökar med åldern. Den finns på kanin, hundar, katter, höns och lantbruksdjur. Människor kan bli infekterade om de blir bitna av husdjur, störst risk är det om man blivit biten av en katts hörntänder och fått djupa punktionssår. Händerna löper större risk att utveckla allvarlig infektion än vad t.ex ansiktet hos en människa gör. Kaniner har inga vassa, långa hörntänder så deras bett tenderar att vara ytliga på huden, vilket gör att ett bett från en kanin inte är lika farligt. 

Så många som 30%-90% av alla kaniner som ser friska ut vara bärare av bakterien och dessa kommer lämna positiva resultat på bakterieodling trots att de inte ens uppvisar sjukdom. Symptomen är många och inte alltid lätta att upptäcka. Hur många eller vilka symptom kaninen får beror på vilken stam av bakterien den smittats med och på kaninens eget immunförsvar. Själva bakterien heter ”pasteurella multocida” medan sjukdomen som kan utvecklas av bakterien heter ”pasteurellos”.

Förebyggande:  Välj en frisk ras från en uppfödare som är noga med hälsan och har god kunskap om kaninens släkt och bakgrund. Hur starkt immunförsvar kaninen har eller inte har är till stor del genetiskt. Ge kaninen en väl anpassad bomiljö som uppfyller kaniners grundläggande behov, rätt foder, hygienisk miljö så dammfri och fuktfri som möjligt och ordentligt med stimulans. De flesta bakterier och parasiter trivs i fukt. Utsätt inte kaninen för stress såsom transport, flytt, dräktighet, utställning m.m i perioder då immunförsvaret redan är nedsatt (under stark fällning, hög ålder, under 6 veckors ålder, dräktighet, digivning, sjukdom, skada). Lär dig kaniners kroppsspråk och normala beteende för att tidigt kunna upptäcka avvikelser. 

Symptom, kanin: 
Öroninflammation (mellan- och/eller innerörat) 
Hastig död
Snett huvud, sned hals (torticollis)
Problem i luftvägarna, inflammation luftstrupen 
Snuva (inflammation i nosen), intorkat snor insidan av framtassar
Lunginflammation 
Bihåleinflammation 
Infektion i tårkanalen, rinnande ögon
Blodförgiftning (sepsis) 
Bindhinneinflammation 
Bölder (kan orsaka neurologiska symptom)
Juverinflammation 
Reproduktionsproblem, livmoderinflammation 
Infektioner kring könet (främst honor) 

Smitta: Hög smittorisk, delvis på grund av att många kaniner är bärare utan att visa minsta symptom. Pasteurellos smittar via luftvägarna, sår på kroppen, könets slemhinnor eller ögats slemhinnor genom direkt eller indirekt kontakt med andra kaniner och föremål. God hygien och skötsel av kaninen är viktigt. Stress och miljöombyte kan göra bakterien bryter ut och att symptom dyker upp. 

Behandling: Snabb behandling är ett måste om man har flera djur. Diagnos ställs efter bakterieodling i nosen, ofta måste kaninen få starkt lugnande eller vara nedsövd för att få en ordentligt gjord odling djupare in i näshålan. Även blodprov kan behövas. I riktigt allvarliga fall kan CT/skiktröntgen och andra undersökningar vara nödvändiga. Behandling på 6-8 veckor kan vara nödvändigt. Tyvärr är flera av dessa bakteriestammer redan resistenta till olika sorters antibiotika. Man kan hjälpa till genom att skölja nosen (med koksalt och nässkölj för bebisar), samt ge ögondroppar och örondroppar – efter veterinärens rekommendation.  Men symptomen kan blossa upp igen om kaninen genomgår något som stressar kroppen (fällning, dräktighet, bråk i flocken, magproblem, smutsig miljö, felaktig kost, flytt eller miljöombyte m.m)

Källor: 

1. Bacterial and Mycotic diseases of Rabbits, MSD Veterinary manual, 2021
2. Bettinfektioner, Internetmedicin, G. Jacobsson, L. Hagberg, Infektionskliniken Skaraborgs sjukhus
3. Pasteurellos hos kanin, SVA, 2024 
4. Pasteurella, Karolinska institutet 

 

Listeria, listerios

Bakterien Listeria monocytogenes finns i hela världen, året runt. Infektionen som kan uppkomma efter kontakt med denna bakteria kallas listerios. Detta är en väldigt motståndskraftig bakterie som kan överleva både värme och kyla, dock förökar den sig långsammare i kyla och den trivs inte i miljöer med lågt PH. Listeria orsakar en allmän infektion i kroppen, framförallt hjärnan, inflammation i hjärnhinnan eller ögonen. Honor kan få livmoderinfektion och abortera sina foster

Förebyggande: Rengör vattenskålar och vattenflaskor varje dag, låt inte kaninen dricka från vattensamlingar som stått i ett par dagar (t.ex regnvatten). Använd desinfektionsmedel ett par gånger per år, både i burar, hägn, på inredning och i transportburar. Håll en hygienisk miljö och utsätt kaninen för så lite stress som möjligt. Håll kaninerna i en torr miljö – de flesta bakterier och parasiter trivs i fukt. Probiotika och örter med antibakteriell verkan kan vara hjälpsamt. Välj en frisk ras från en uppfödare som är noga med hälsan och har god kunskap om kaninens släkt och bakgrund. Hur starkt immunförsvar kaninen har eller inte har är delvis genetiskt.

Smitta: Bakterien kan finnas på marken, i avföring eller i foder (t.ex ensilage), och är ganska vanlig på rådjur, hare och rödräv, samt hos får. Får och lamm är speciellt känsliga, samt chinchillor. Kaniner är känsligare för smittan än hund och katt. Det är ovanligt att människor smittas av djur, istället för via djur får de vanligtvis listerios via livsmedel (rått kött, kallskuret/chark, grönsaker, fisk/skaldjur, opastöriserade livsmedel, uppskuren frukt eller grönsaker som stått mer än tre dagar).

Symptom, kanin:
Dödfödda kullar och/eller aborterade foster
Blodförgiftning hos små ungar
Plötslig död
Matvägran, apati
Ögoninflammation
Viktnedgång
Förlamning i vissa delar av ansiktet
Rörelsestörningar
Nervpåverkan: snett huvud, cirkelgång, rullar runt på marken
Blodiga flytningar från könet
På inre organ kan bakterien främst synas på levern och mjälten (nekrosis) 

Kan vara svårt att diagnosticera. Fullständigt tillfrisknande är tyvärr ovanligt. 

Behandling:  Antibiotika, trots att vissa stammar av listeria är mer eller mindre resistenta. Diagnosticering med hjälp av att mäta antikroppar i blodet är inte hjälpsamt i detta fallet eftersom flera olika arter av listeria kan förekomma men inte alla orsakar sjukdom. 

 

Källor: 

1. SVA – Listerios hos vilda djur, 2023 
2. Get the facts about listeria, FDA, US Government, 2020 
3. Bacterial and Mycotic diseases of rabbits, MSD Veterinary Manual, 2021
4. Listeriosis in rabbits (Oryctolagus cuniculus): A significant Bacterial disease with an Emerging Zoonosis, 2023 
5. Listeria monocytogenes, Livsmedelsverket, 2024