Kaniners dagliga liv: Värme och kyla

Trots att kaninen som art kommer från Spanien så är de väldigt känsliga för värme. Som de flesta vet är kaniner ett djur som spenderar dagarna, när det är som varmast, i tunnlar under jorden och kommer ut för att äta på kväll, natt och tidig morgon. Ibland kan man se att de är ute och solar om de känner att området är tryggt från rovdjur. Forskare som studerat vilda kaniner har sett att de knappt rör på sig alls mellan klockan 10:00 och 16:00, deras mest aktiva period var mellan klockan 20:00 på kvällen och 8:00 nästa morgon, med några timmars vilotid mellan klockan 3:00 och 6:00. Dessa mönster varierar dock lite beroende på månad och årstid. 

Utifrån detta kan man förstå att våra kaniner tycker varma dagar är jobbiga. Deras kropp och päls är inte gjorda för varma miljöer. Ofta har de raser vi avlat fram också en tät och tjock päls som vilda kaniner inte har på samma sätt. Många raser (speciellt sällskapsavlade) har dåliga pälskvalité dessutom, och är kaninen kastrerad kan det ställa till och göra fällningsperioderna oregelbundna.

Blir det för varmt så reagerar kroppen genom att sakta ner matsmältningen, eftersom den alstrar värme, och minska aptiten (upp till 28-38 % minskat intag av mat) för att kyla ner sig själv snabbare. Näringsupptaget försämras därmed och efter en längre period kan det leda till brister och svagare immunförsvar. I vissa fall orsakar det även dödsfall.

På små ungar och växande kaniner kan långvarig vistelse i värme uppåt 25 grader göra att de växer sämre för att kroppen koncentrerar sin kraft på att kyla ner sig istället för att ta upp näring och smälta maten som behövs för att bygga muskler och vävnader i den växande kroppen. 

24-25 grader (C) brukar anges som en övre gräns för kaniner.
Varmare än så kan vara livsfarligt!

– De kan snabbt bli uttorkade och dö av värmeslag

– De kan få allvarliga magbesvär till följd av minskad aptit pga överhettning

– Kaninungar blir snabbare uttorkade jämfört med vuxna kaniner

– Kaniner som är helt vita med röda ögon eller blå ögon är extra känsliga för solljus, deras ögon och hud har inget skyddande pigment och de kan mycket lättare bli solbrända kring nos eller på öronen. 

Även avelshonor påverkas negativt då fertiliteten minskar, färre embryon bildas, kullarnas födelsevikt blir lägre och det kan födas fler dödfödda ungar. På avelshanar märks främst försämrad kvalitét på spermier och därmed sämre fertilitet, och här skiljer sig från andra lantbruksdjur och husdjur – andra arter påverkas oftast inte såhär negativt av varmare temperaturer. 

 

 

Tecken på överhettning: Kaninen ligger utsträckt och andas snabbt, öronen är varma, den äter mindre, kanske försöker den klämma in sig under/bakom något  där temperaturen känns svalare.

Tips: Ge kaninen handdukar spolade i kallt vatten att ligga på, frysta PET-flaskor med vatten som kaninen kan ligga bredvid, kalla stenar eller betongplattor,  badda öronen i kallt vatten, erbjud en kylmatta eller liknande. Ge extra vätskefylld mat som isbergssallat eller gurka. Tillskott av aminosyran betain (finns i broccoli, vetegroddar, spenat och betor) har visat sig lindra symptomen vid överhettning, likaså extra tillskott av C-vitamin (paprika, broccoli, kiwi, persilja, jordgubbar). 

AKUT, åk till veterinär: Flämtar kaninen med munnen öppen, och/eller har skum i nosen och/eller är slö, då är det bråttom! Vira in kaninen i blöta kalla handdukar, stödmata med Critical Care och sätt på AC i bilen. 

 

 

Kyla

Kaniner i allmänhet är inte speciellt känsliga för kyla, så länge de är färdigvuxna och har fått sin vinterpäls. Vinterpälsen utvecklas gradvis från att kaninen fått vara utomhus från sena hösten (från och med oktober) och utsatts för kallare och kallare temperaturer, samt mörkare och mörkare dagar. De klarar då temperaturer neråt minus 15-20 grader så länge de har ett torrt och dragfritt krypin (med lagliga mått) att vistas i, som enligt lagen måste vara en bit upphöjd från marken på vintern. Torrt underlag och mycket halm räcker som isolering de flesta vintrar. Fuktig miljö är skadligt under alla årstider. 

För utekaniner ska ljummet vatten ges minst 2 ggr/dygn på vintern.