Vit blåögd – _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ xx
samt wienerteckning och vit brunögd
Dubbla anlag av wienerteckning. Vit är egentligen ingen färgvariant på kaniner utan är en ”ofärgad” päls som döljer kaninens egentliga färg. Pigmentet är stoppat från att framträda. Parar du en vit blåögd kanin med en annan kanin som inte är vit blåögd så vet du därför inte vad du får om du inte känner till färgerna bakom den vit blåögda. Allt som går att säga är att det blir wienertecknade ungar, som är detsamma som vit blåögd i enkel uppsättning. Vit blåögd är alltså en “dubbel wienertecknad”, den har två anlag för wienerteckning och då kan man enkelt säga att den vita färgen ut sig så mycket att hela kaninen blir vit. Detta påverkar även pigmentet i ögat som minskar avsevärt och regnbågshinnan blir delvis blå.
En vit blåögd kanin kan dölja alla färger och teckningar utom vit rödögd och rysstecknad ”under det vita”. Även brokning, så se upp om du tänker para en vit blåögd med en brokad – den vit blåögda kan dölja brokningsanlag. Därför bör man ha noga koll på stammen, eller aldrig para en helvit kanin med en annan kanin som har brokningsanlag. Helvita kaniner blir lätt solbrända på sommaren. Ha noga koll på öronen och nosen.
Tyvärr löper vit blåögda en lite högre risk att utveckla dövhet (precis som på vit blåögda katter) och ljud-inducerad epilepsi än andra färger, på grund av bristen på pigment som behövs för utvecklingen av vissa vävnader i kroppen.
Vit Brunögd – Detta brukade tills nyligen vara en godkänd färg för utställning, men den är nu borttagen. Detta är inte ett eget anlag, utan ett utseende som kommer av t.ex en schwarzgrannen utan svarta toppar (ja, det går att avla fram) eller en japantecknad vit som även är wienertecknad och/eller brokad så att den är helvit men ögonen är fortfarande bruna.