Enfärgad järn (alla färger) – _ _ Be_ _ _ _ _ gg
Järn + valfri färg + enfärgsanlag. Ej godkänd (men ställs ut som svart).
Enfärgad järngrå – Kan kallas för järnsvart och ser ut som en helt vanlig svart. Hur kan man då veta att den egentligen är järnsvart?
1. Båda föräldrarna är någon variant av järn och båda bär enfärg. Två järn kan dock även ge viltsvart (som också ser ut som vanlig svart!) så att veta skillnaden på viltsvart och enfärgad järnsvart… det går inte förrän man parar kaninen och ser resultatet i kullen.
2. När den paras med vilt eller otter så ger den järnfärgade ungar.
Tyvärr är det vanligt att enfärgade utställningsraser är järnfärgade (fast det döljs av enfärgen) och så länge man bara parar enfärg + enfärg så kommer aldrig järn-anlaget att synas. I t.ex rasen Alaska så paras ju bara svart + svart i alla generationer och då märks det aldrig att vissa (eller alla?) egentligen är järnsvarta eller viltsvarta. Först när man råkar få en tjuvparning eller parar en Alaska med annan ras som inte är enfärgad, då kommer järnet fram. Detsamma har upptäckts på enfärgade importer av Lilla Tysk vädur, Dvärgvädur, Tysk Jättescheck, Fransk vädur, Rysk kanin, Blå Wiener, Engelsk vädur, Alaska m.fl. Anledningen till varför man blandat in järnanlag i enfärgade är för att man tror att det förstärker färgen och gör den mer intensiv. Det kanske ligger något i det.
– En gul eller japantecknad kanin kan ALDRIG vara järn
– En viltfärgad kanin kan ALDRIG bära på järn