Järnbrun med viltanlag – A_ Be_ cc D_ G_
Järn + havana + viltanlag. Järnbrun (järnhavana med viltanlag kan man också säga) är inte godkänd och har inte något bestämt namn,
Järn förstärker basfärgen som är havana, som sprids ut från botten längs pälsstrået och trycker upp mellanfärgen till topparna. Strået blir så gott som enfärgat havana med eller utan ljusare färg längst ut i topparna. Viltzonerna är otydliga eller döljs helt. Magen är färgad brunt och är aldrig vit. Hela kaninen upplevs som mörkare och tvåfärgad istället för trefärgad som en vanlig viltfärg. Järn kan ses i många olika nyanser, från nästan helt havanafärgad till så ljus att den liknar mörk variant av en en viltbrun.
Kan förväxlas med: Viltbrun (men viltbrun har vit mage och järnbrun har brun mage), Havana.
– Järnanlaget förstärker grundfärgen och trycker upp mellanfärgen till toppen på strået
– En järnfärgad kanin har aldrig vit mage
– En gul kanin kan ALDRIG vara eller bära på järn
– En viltfärgad kanin kan ALDRIG bära på järn, antingen är den järn eller så är den inte det
Det är lättast att säga “järn med viltanlag” för att markera skillnaden mot enfärgade järn. Det låter konstigt, för en vilt kan ju inte vara eller bära järn, har vi lärt oss. Så varför säga “järn med vilt” när den inte kan vara båda samtidigt? Det är fortfarande sant att en viltfärg inte kan vara/bära järn, men åt andra hållet funkar det. En järn kan genetiskt vara vilt (eller otter eller enfärg) i grunden, eftersom alla färger antingen är vilt, otter eller enfärg, utan undantag. Här beskrivs viltvarianten av järn. En järn med viltanlag kan vara blå, egern, brun/havana, chinchilla, viltzobel eller viltryss. Aldrig gul eller japan..