Skrivet av Mikaela Käll, Alrunans kaniner
(Källförteckning längst ner på sidan)

Man kan undvika de allra flesta tandproblem genom att köpa kanin från en seriös uppfödare med friska linjer och ge sin kanin en korrekt diet som består av grovt hö med långa strån.

Tandproblem är en av de allra vanligaste anledningarna till att en kanin behöver opereras hos veterinär, men det kan vara lurigt att upptäcka att din kanin har något fel på tänderna för det syns inte alltid. Enligt flera nya studier har varken hängörade kaniner eller trubbnosiga raser större risk för att få bettfel.  

Tecken att kolla efter: 
– Kaninen tappar vikt och magrar av 
– kaninen äter mindre än förut, eller undviker att äta hö och väljer bara pellets
– Svullnader i ansiktet eller under hakan
– rinnande ögon
– att den inte putsar sig längre
– att den inte äter sitt nattbajs under en längre tid

Här behövs ofta en full undersökning av såväl framtänder, pegtänder och kindtänder med tandrötter hos veterinär. Det är viktigt att regelbundet hålla koll på tänderna, så när du tar din kanin till vaccination eller hälsokontroll ska du alltid be om en extra undersökning av kindtänderna. Ju snabbare det upptäcks att en tand växer fel desto mindre kommer kaninen att lida och desto billigare kommer det bli för dig som kaninägare. 

En full tandundersökning hos veterinär ska alltid innehålla komplett information från dig som ägare som innehåller allt om din kanins hälsa, vilken sorts kost den äter, vilken typ av pellets och hö.  

Käkarnas tillväxt och utveckling beror också på vilken sorts tryck och ansträngning de utsätts för. En kanin som aldrig spenderar längre perioder med att tugga får ofta underutvecklat och svagt skelett i käkarna och muskelfästena i käkbenet försvagas. 

Vissa webbsidor och uppfödare har som regel att bettet på ungar ska vara helt korrekt vid 3 veckors ålder, annars ska de inte gå i avel. Vi har inte lyckats hitta några vetenskapliga källor på detta, och kan därför inte garantera att detta stämmer. 

 Korrekt bett 

Bärare+ bärare:
25% drabbade ungar
25% helt fria
50% bärare

Tångbett – när framtändernas tuggyta har kontakt med varandra (ärftligt). Kan vara ett förstadie till underbett.


Underbett – underkäkens framtänder växer utanpå överkäkens (ärftligt)

Överbett – överkäkens framtänder sticker långt utanför underkäkens, pegtänderna möter inte underkäkens framtänder.

Avsaknad av pegtänder (ärftligt). Inte säkert att det orsakar problem. 


Mellanrum mellan underkäkens framtänder (ärftligt). Dock inte ett problem, orsakar inget lidande. 
X-bett – tänderna växer som ett X.

Käkböld-  Inflammation i felväxta tandrötter kan orsaka bölder och svullnader i käken. Oftast i vuxen ålder. ​
Taggar – vassa utväxter på kindtänderna som gör ont i munnen. Oftast i vuxen ålder eller på äldre kaniner.

Kaninens tänder växer ungefär 3 mm per vecka. 

Många kaninungar föds med tångbett. När ungarna växer och diandet avtar, så förändras käkarna långsamt och bildar (oftast) ett korrekt bett. Andra föds med korrekt bett från start. 

Kaninens naturliga föda 
I det vilda äter kaniner grovt gräs och löv från träd och plantor, dessa är ofta mycket sträva och hårda pga det höga innehållet av kisel-fytoliter (små kristaller av kiseloxid) som bildas utanpå växterna. Om man tittar på ett grässtrå i mikroskop så kan man se att det finns små taggar i kanterna på strået, dessa slipar ner kaninens tänder och därför måste deras tänder långsamt växa ut igen. Vilda kaniner tuggar 3 gånger så lång tid och äter 3 gånger så grov föda jämfört med våra tamkaniner. 

Framtänderna har en mejselformad tandyta, som man kan se om man tittar från sidan. Det tjocka lagret av emalj på utsidan av tänderna gör att insidan slits snabbare och bildar en skarp spets som används för att skala av bark eller snabbt och effektivt knipsa av långa strån av halm och hö. 

Underkäkens framtänder och kindtänder växer snabbare än överkäkens. När en kanin använder framtänderna har kindtänderna inte någon kontakt med varandra. När maten är sönderdelad så flyttas den bak till kindtänderna för malning, på en sida i taget. Underkäken är smalare än överkäken, så när kaninen tuggar rör den underkäken åt sidorna så att maten mals sönder mellan kindtänderna bak i munnen. 

Käkarnas tillväxt och utveckling beror också på vilken sorts tryck och ansträngning de utsätts för. En kanin som aldrig spenderar längre perioder med att tugga får ofta underutvecklat och svagt skelett i käkarna och muskelfästena i käkbenet försvagas. (se nedan under Kaninägares erfarenheter)

Anatomi 
Kaniner har sex framtänder (incisiver), fyra i överkäken (maxilar) och två i nederkäken (mandilar), och två peg-tänder bakom överkäkens framtänder. Det är sedan ett stort glapp mellan framtänderna och premolarerna längre bak i munnen. Dessa liknar de bakre kindtänderna (molarerna) till formen och de brukar allihopa helt enkelt benämnas som kindtänder. De sitter tätt ihop och har en platt tuggyta ovanpå som är i nära kontakt med överkäkens kindtänder. Både premolarerna och molarerna har en fördjupning på utsidan av tanden som bildas av att emaljen är ”invikt”och matchas av den motsatta tandens åsar som tillsammans bildar en effektiv malande mekanism. 

Alla kaniner har små vertikala åsar längs insidan av kindtänderna, på tuggytan – detta är helt normalt och är inte taggar som vuxit upp pga dåligt slitna tänder (dessa taggar är alltid laterala, mot utsidan av kindtänderna). Alla kaninens tänder växter konstant och har inte egentliga fasta tandrötter, utan rötterna kan beskrivas som reservkronor, när ytan på tänderna sakta slits ner så kommer ju ”roten” upp till ytan och blir till slut kronan på tanden. Därför är större delen av tänderna täckta av tandkött som består av fina, tunna kollagenfibrer, som är relativt ömtåligt och inte lika starkt och stadigt som hos människan. 

 

 

Bettfel på kindtänder
Även den allra minsta grad av fel på någon av kindtänderna kan ha otroligt stor effekt på framtändernas och käkarnas funktion, och orsakar omedelbart felaktiga tuggrörelser hos kaninen. Det är vanligt att missbildningar i tandrötter och tandvallen (där tänderna sitter fast) hänger ihop med förlängda kindtänder, det krävs röntgen för att se vad som behövs göras. 

Bettfel på framtänderna börjar nästan alltid med problem med för långa kronor och taggar på kindtänder i första hand, som i sin tur orsakar sneda/felplacerade framtänder. Här måste man alltid röntga kindtänderna och göra noggranna undersökningar runt kaninens sjukdomshistoria, miljö och kost. Detta kan vara en ärftlig defekt. 

Tänder som saknas 
Den vanligaste avsaknaden av tänder (missing teeth) hos kaniner är att pegtänderna inte har utvecklats, och det kan hända alla raser. Ett minskat antal kindtänder ses också ganska ofta, och då är det vanligtvis den första kindtanden som saknas. Dessa problem är dock inte direkt länkade till bettfel. 

Malocclusion = bettfel
Incisor malocclusion = bettfel på framtänder
Mandibular prognathism = underbett

 

Kaninungar som visar sig ha ett felaktigt bett vid 8 veckor ska absolut inte säljas vidare, eftersom det är smärtsamt för kaninen och för att tänderna (både framtänder och kindtänder) ständigt kan behöva slipas 1-2 ggr i månaden. ​De ska heller inte avlas på naturligtvis, och föräldrar och syskon bör tas ur avel helt. 

Vissa webbsidor och uppfödare har som regel att bettet på ungar ska vara helt korrekt vid 3 veckors ålder, annars ska de inte gå i avel. Vi har inte lyckats hitta några vetenskapliga källor på detta, och kan därför inte garantera att detta stämmer. 

Fysiska faktorer som påverkar tändernas position är missbildningar i käkens bredd, längd och höjd, tanderosion, snedväxande tänder.  

  Incisiver – framtänder
• Molar – bakre kindtand
• Pre-molar – främre kindtand
• Lateral – sido, åt sidan, horisontellt
• Labial – området kring läpparna längst fram i munnen
• Maxilla – övre käkbenet
• Mandible- under käkbenet 
• Emalj – ytan på tänderna
• Ocklusal – kontakten mellan tändernas tuggytor
• Krona – den delen av tanden som syns 
• Rot – den delen av tanden som sitter nere i tandköttet
• Periodontal – tandkött ​

 

Underbett/tångbett – ett bevisat recessivt anlag 
Underbett ärvs recessivt, vilket betyder att båda föräldrarna har anlag för underbett om det upptäcks på en unge. Det börjar ofta med tångbett nån gång efter 3 veckors ålder, och blir sen underbett. Det gäller för alla raser, små som stora,  överkäken kan vara för kort (maxillary brachygnathia), vilket bidrar till felaktigt placerade kindtänder och underbett – detta är en ärftlig genetisk defekt. 

 

Det luriga med detta anlaget är att det inte alltid syns fastän kaninen har dubbla anlag för underbett. Det kallas ”incomplete penetration” i genetiska termer och bara 81% av de individer som har dubbla bettfelsgener som visar problem med tänderna. 

Såhär ärvs recessiva anlag i teorin (se bild) 
Båda föräldrar är bärare, men på varje unge är det statistiskt sett bara 25% risk att den får båda anlagen från föräldrarna och därmed uppvisar bettfel. Det är 75% sannolikhet att den inte visar någonting, och antingen är bärare av ett bettfelsanlag eller är helt fri. Vilket vet man inte. Som man ser på bilden är det 50% risk att ungar i kullen blir bärare. 

Alltså kan man behöva göra mängder med parningar för att det ens ska dyka upp, och då måste dessutom föräldrarna vara säkra bärare av bettfelsanlag, för parar du en bärare med en icke-bärare  så kommer det inga bettfel i kullen. Eftersom slumpen är så lurig så kan du få en hel kull med ”unge 4” där i princip alla visar bettfel, men du kan även efter två bärare få en hel kull med ”unge 1” som inte har någon bettfelsgen. 

Källor:
1. Dental disorders in Rabbits 
http://rabbit.org/dental-disorders-in-rabbits/

2. The Genetics and Genomics of the Rabbit, Luca Fontanesi, 2021 (bok)

3. https://www.vetstream.com/treat/lapis/freeform/hereditary-conditions
4. https://www.sciencedirect.com/book/9780123809209/the-laboratory-rabbit-guinea-pig-hamster-and-other-rodents

5. SVA, Marianne Tornvall: https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/bettfel-hos-kanin/

6. Rabbit dentistry:
http://www.medirabbit.com/EN/Dental_diseases/Differential/Rabbit_dentistry.pdf
7. Malocclusions in guinea pigs, chinchillas and rabbits:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC339280/

8. Korn et al – The Veterinary Record; London Vol. 178, Iss. 14, (Apr 2, 2016): 341. British Veterinary Association 

9. Genetic Studies of the rabbit – Roy Robinson 

10. Dentistry in Rabbits and Rodents – Estella Böhmer, Faculty of Veterinary Medicine, 2015

11. ​Rabbit Production, 9th edition – McNitt, Lukefahr, Cheeke, Patton, 2013

12. Harkness and Wagner’s Biology and Medicine of rabbits and rodents, 5th edition. American College of Laboratory Animal Medicine, 2010

13. ​Rabbits & Rodent Dental Care – Veterinary Dentist – Dale Kressin DVM, FAVD, DAVDC and Animal Dentistry and Oral Surgery Specialists, LLC (mypetsdentist.com)

14.  O’Neill, DG, Craven, HC, Brodbelt, DC, Church, DB, & Hedley, J. 2020. Morbidity and mortality of domestic rabbits (Oryctolagus cuniculus) under primary veterinary care in England. Veterinary Record, 186(14), 451-451

15. Dental disease in companion rabbits under UK primary veterinary care, 2024: https://bvajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/vetr.3993